Tuinverhalencafé Menkemaborg

Tuinverhalencafé Menkemaborg

Op dinsdagavond 8 november wordt een zogenaamd Tuincafé gehouden waarin de verhalen over de tuin van de Menkemaborg centraal staan. De avond is vrij toegankelijk en start om 19.30 uur met een leuk verhaal over ‘Ons Culinair Erfgoed, van beschuit tot boerenkool’ door Alma Huisken. 

Verhalen over de tuin van de Menkemaborg
De Menkemaborg is al bijna 90 jaar een museum en de tuin is al bijna 95 jaar opengesteld voor bezoekers. Miljoenen bezoekers hebben de borg gezien en een wandeling door de tuin of over de singel gemaakt. Met zoveel bezoekers in zoveel jaren, zijn er ongetwijfeld ook veel herinneringen aan de tuin, bijvoorbeeld aan de doolhof of de rozen.

Programma
Het tuincafé wordt geopend door wethouder cultuur van de gemeente Eemsmond, Harrie Sienot. Journalist, schrijver, ecohovenier, biomoestuinier en imker, Alma Huisken, doet een royale greep uit het culinair erfgoed met anekdotes, achtergronden en andere wetenswaardigheden onder de titel ‘Ons Culinair Erfgoed, van beschuit tot boerenkool’. Ida Stamhuis, directeur-conservator van de Menkemaborg, geeft in het kort een overzicht van de interessante geschiedenis van de tuin van de Menkemaborg. 

Eigen verhalen
Daarna is er alle aandacht voor eigen verhalen en herinneringen aan de tuin van de Menkemaborg. Verhalen van bezoekers worden vastgelegd door medewerkers van De Verhalen van Groningen en gepubliceerd op hun website. Je mag je verhaal meenemen op papier, maar digitaal sturen mag ook. Te zijner tijd komen ze ook op de website ‘Borgtuinen’ te staan. Het tuincafé wordt een gezellige avond met een hapje en een drankje en is vrij toegankelijk.

Project ‘Groninger Borgen en Tuinen’
Het Tuinverhalencafé is onderdeel van het project Groninger Borgen en Tuinen dat Erfgoedpartners Groningen en de borgen gezamenlijk hebben georganiseerd. Onderdeel van het project is een tuincafé waarbij bijzondere herinneringen die omwonenden hebben aan de borgtuin worden opgetekend. Dit kunnen werkzaamheden zijn, of herinneringen aan speciale planten of aan bomen waar geliefden hun namen in vereeuwigden. De verzamelde informatie en verhalen worden gebruikt voor een nieuw te ontwikkelen borgenkaart en voor de vormgeving van de gezamenlijke website. Het project is mogelijk dankzij subsidie van de provincie Groningen en de gemeente Eemsmond.

Lees meer >> 

Deel deze pagina