Het Gouden Pad

Een haast ongelooflijke ontdekkingstocht door het land van Duurswold.

In vroegere dagen waren Groningen en Appingedam de belangrijkste kernen van onze provincie. Tussen beide steden lag een groot veengebied met moerassen en veenbosjes: Duurswold. Door het gebied slingerde zich een zandrug, een redelijk betrouwbare verbinding tussen de nederzettingen die zich daarop vormden. 'Het Gouden Pad' was een belangrijke levensader in de Ommelanden aan de oostzijde van de Groningen.

Ook nu is het pad van toen nog goed herkenbaar als het groene lint dat door de gehele gemeente Slochteren loopt. Autowegen, snelwegen en kanalen hebben de transportfunctie grotendeels overgenomen. Maar de functie van het verbinden van Stad en Ommeland is in onze tijd overeind gebleven. Het gebied is een oase van rust, ruimte en natuur geworden en naast het groene karakter onderscheidt het zich door haar grote aanbod aan historie, kunst en cultuur.

Verborgen geheimen

Op de route komt u langs unieke locaties waaronder historische monumenten, bezienswaardigheden en bijzondere natuurgebieden. Op de kaart vindt u een overzicht van aan het pad gelegen toeristische ondernemers, horecabedrijven en de diverse mogelijkheden om avontuurlijk of comfortabel te overnachten.

Op meerdere locaties wacht u een spannend, mysterieus of ongelooflijk verhaal dat u meeneemt naar vervlogen of vergeten tijden en dat uw visie op de geschiedenis zeker zal veranderen. De verhalen worden digitaal op de locaties aangeboden (internet-adressen / QR code) maar zijn ook als aanvullende brochure verkrijgbaar bij de VVV kantoren en deelnemers. De routekaart wordt binnenkort als download beschikbaar gesteld.

Wij wensen alle 'reizigers' een aangenaam verblijf in Duurswold en de omliggende omgeving en hopen dat u een aantal geheimen van het gebied zult ontdekken!

1. Het ontstaan van Groningen Groningen Der Aa-kerk
2. De arm van St. Jan Groningen Martinikerk
3. De kelder van de Troubadour Harkstede Historische Grafkerk
4. De Roofridder Kolham Slag bij Kolham
5. Geheime stemmen Slochteren Fraeylemaborg
6. De Menalda Vete Hellum Historische kerk
7. De Rovers van het Wold Steendam Schildmeer
8. Geheime tunnels Appingedam Museumstad
9. De Vreemdeling Appingedam Nicolaikerk
10. De dubbele muur Meedhuizen Historische kerk
11. Een Hunebed in Delfzijl Delfzijl Kerkje Heveskes
12. Meerminnen in de Dollard Delfzijl Haven / Zeestrand

Deel deze pagina